DROP DOWN MENU

Thursday, December 10, 2015

Facts about India -1

Facts about India -1
1. In Rajasthan, Panchayat Raj system was introduced in
(a) 1950 (b) 1959
(c) 1960 (d) 1964
Answer: (b)

2. The major part of the Western Ghats lies in the state of:
(a) Tamil Nadu (b) Karnataka
(c) Kerala (d) Goa
Answer: (b)

3. Which religion belongs to the Lotus Temple in New Delhi?
(a) Sikh (b) Parsi
(c) Bahai (d) Jain
Answer: (c)

4. In which Indian State Pahari language is spoken?
(a) Assam (b) Bihar
(c) Jharkhand (d) Himachal Pradesh
Answer: (d)

5. Rajiv Gandhi was born in:
(a) Allahabad (b) New Delhi
(c) Mumbai (d) Dehra Dun
Answer: (c)


6. Where is the headquarters of CAPART (Council for Advancedment of People’s Action and Rural Technology)?
(a) New Delhi (b) Mumbai
(c) Hyderabad (d) Kolkata
Answer: (a)

7. The State in India which has the largest number of Local Self Government
Institutions:
(a) Madhya Pradesh(b) Uttar Pradesh
(c) Maharashtra (d) Tamil Nadu
Answer: (b)

8. Which is the smallest district in the Indian Union?
(a) Lakshadweep (b) Yanam
(c) Mahe (d) Diu
Answer: (c)

9. The most urbanised state in India
(a) Maharashtra (b) Uttar Pradesh
(c) Goa (d) None of these
Answer: (c)

10. The Indian States which have equal number of Members in the Lok Sabha (42):
(a) Bihar and Maharashtra
(b) Tamil Nadu and Andhra Pradesh
(c) Andhra Pradesh and West Bengal
(d) West Bengal and Maharashtra
Answer: (c)

11. Arhai Din Ka Jhonpara, a mosque constructed during the period of  Slave
rulers, was situated at:
(a) Delhi (b) Ajmer
(c) Badami (d) Allahabad
Answer: (b)

12. Gopinath Bordoli was an eminent freedom fighter and recipient of Bharat Ratna, belonged to the State of:
(a) Maharashtra (b) Asom
(c) West Bengal (d) Bihar
Answer: (b)

13. Amarnath is a holy place for:
(a) Hindus (b) Jains
(c) Buddhists (d) Christians
Answer: (a)

14. Lepchas are the tribal people in:
(a) Sikkim (b) Andamans
(c) Tamil Nadu (d) Orissa
Answer: (a)

15.  ‘The Pearl Harbour of India’:
(a) Tutucorin (b) Chennai
(c) Mumbai (d) Surat
Answer: (a)

No comments:

Post a Comment