DROP DOWN MENU

Thursday, December 10, 2015

Facts about India -2

Facts about India -2
16. The second largest Union Territory in India, in terms of area:
(a) Andaman and Nicobar  (b) Delhi
(c) Pondicherry (d) Chandigarh
Answer: (b)

17. The most widely spoken foreign language in India:
(a) French (b) Arabic
(c) Portuguese (d) English
Answer: (d)

18. Which of the following is the biggest staterun organisation in India?
(a) Department of Defence
(b)Posts and Telegraph Department
(c) Railways
(d) Central Public Works Department
Answer: (c)

19. Which of the following states of the Indian Union does not have a bicameral legislature?
(a) Jammu and Kashmir   (b) Bihar
(c) Madhya Pradesh (d) Karnataka
Answer: (c)

20. The parent script of the Indo-Aryan and Dravidian languages:
(a) Kharoshti (b) Brahmi
(c) Arabic (d) None of these
Answer: (b)

21. A Bill is published in the Gazette of India after the:
(a) First reading
(b) Second reading
(c) Third reading
(d) Report Stage
Answer: (a)

22. National Institute of Nutrition is located in:
(a) Hyderabad (b) Indore
(c) Karnal (d) Bhopal
Answer: (a)

23. Zawar mines is in the state of:
(a) Bihar (b) Jharkhand
(c) Rajastan (d) Madhya Pradesh
Answer: (c)

24. Almora hill station is in the state of:
(a) Uttarakhand (b) Kashmir
(c) Himachal Pradesh
(d) Assam
Answer: (a)

25. The coastline of India including those of the islands is:
(a) 15200 km (b) 7816.6 km
(c) 7516.6 km (d) 6200 km
Answer: (c)

26. Arakan Yoma is an extension of Himalayas located in:
(a) Baluchistan (b) Nepal
(c) Kashmir (d) Myanmar
Answer: (d)

27. The oldest inhabitants of India are considered to be:
(a) Negritoes (b) Mediterranean
(c) Mongoloids (d) Indo-Aryans
Answer: (a)

28. The State which instituted the Kanshi Ram Sports Award:
(a) Haryana (b) Uttar Pradesh
(c) Bihar (d) Jharkhand
Answer: (b)

29. The mountain range between Narmada and Tapti:
(a) Karkoram (b) Patkai
(c) Aravalli (d) Satpura
Answer: (d)

30. Which State has the lowest number of Members in the Legislative Assembly?
(a) Goa (b) Sikkim
(c) Manippur (d) Meghalaya
Answer: (b)
(Continue....)
< Previous Page> 01, 02, 030405 , 678910111213<Next Page>

No comments:

Post a Comment