DROP DOWN MENU

Wednesday, December 9, 2015

Social Welfare Schemes and Measures

Social Welfare Schemes and Measures
(Chapter -1)
1. Who is called as the father of Planning in India?
(a) M Visweswaraiah
(b) Subhas Chandra Bose
(c) PC Mahalanobis
(d) Jawaharlal Nehru
Answer: (a)

2. Who wrote the book ‘Planned Economy for India’?
(a) PC Mahalanobis (b) M Visweswariah
(c) KC Neogi (d) John Mathai
Answer: (b)

3. Which one of the following is not mentioned in the Constitution?
(a)Finance Commission
(b) Planning Commission
(c) Election Commission
(d) Attorney General
Answer: (b)

4. Planning Commission came into existence on 15th March,......:
(a) 1947 (b) 1948
(c) 1949 (d) 1950
Answer: (d)

5. Which of the following is not a statutory body?
(a) Finance Commission
(b) Planning Commission
(c) Election Commission
(d) Attorney General
Answer: (b)


6. In which list of the Constitution ‘Economic and Social Planning’ is included?
(a)State (b) Union
(c) Concurrent
(d) Unspecified in any list
Answer: (c)

7. The Planning Commission in India was formed after :
(a) A resolution of Union Cabinet
(b) Constitutional provision
(c) Amendment of Constitution
(d) Order of Prime Minister
Answer: (a)

8. India copied the idea of Five Year Plans from:
(a)Soviet Union (b) USA
(c) Britain (d) China
Answer: (a)

9. Which part of the Constitution influenced the formation of Planning Commission?
(a) Fundamental Rights
(b) Fundamental Duties
(c) Directive Principles
(d) Emergency Provisions
Answer: (c)

10. The ex-officio chairman of the Planning Commission was:
(a) President (b) Vice President
(c) Deputy Prime Minister
(d) Prime Minister
Answer: (d)

11. National Development Council was formed in:
(a)1950 (b) 1951
(c) 1952 (d) 1953
Answer: (c)

12. The chairman of the National Development Council is:
(a) Prime Minister
(b) Minister for Planning
(c) President   (d) Minister for Agriculture
Answer: (a)

13. The first Five year Plan was started in:
(a) 1950 (b) 1952
(c) 1951 (d) 1953
Answer: (c)

14. In which area priority was given in the first Five year Plan?
(a) Agriculture (b) Industries
(c) Telecommunication (d) Transport
Answer: (a)

15. The period of the first Five Year Plan:
(a)1950-55 (b) 1951-56
(c) 1952-57 (d) 1953-58
Answer: (b)

No comments:

Post a Comment