DROP DOWN MENU

Thursday, December 10, 2015

Rural Development Programmes-1

Rural Development Programmes-1
1.Community Development Programme was introduced in India in:
(a)1947 (b) 1948
(c) 1950 (d) 1952
Answer: (d)

2. Small Farmers Development Agency was formed in:
(a)1971 (b) 1977
(c) 1979 (d) 1982
Answer: (a)

3. Drought Prone Area Programme was introduced in:
(a)1972 (b) 1973
(c) 1975 (d) 1976
Answer: (b)

4. Command Area Development Programme was launched in:
(a)1977 (b) 1975
(c) 1974 (d) 1973
Answer: (c)

5. Marginal Farmers and Agricultural Labourers Development Agency was formed in:
(a)1975 (b) 1976
(c) 1977 (d) 1978
Answer: (a)

6. Food For Work Pragramme was started in:
(a)1976 (b) 1977
(c)  1978 (d) 1979
Answer: (b)

7. TRYSEM (Training of Rural Youth for Self Employment) was launched in:
(a)1977 (b) 1978
(c) 1979 (d) 1980
Answer: (c)

8. National Rural Employment Programme (NREP) was launched in:
(a)1977 (b) 1979
(c) 1980 (d) 1982
Answer: (c)

9. Integrated Rural Development Programme (IRDP) was launched in:
(a)1980 (b) 1982
(c) 1983 (d) 1986
Answer: (a)

10. Development of Women and Children in rural Area (DWCRA) was launched in:
(a)1977-78 (b) 1983-84
(c) 1991-92 (d) 1989-90
Answer: (b)

11. Rural Landless Employment Guarentee Programme (RLEGP) was introduced in:
(a)1977-78 (b) 1979-80
(c) 1991-92 (d) 1983-84
Answer: (d)

12. Indira Awaas Yojana (IAY) was introduced in:
(a)1985 (b) 1986
(c) 1987 (d) 1988
Answer: (a)

13. Jawahar Rozgar Yojana (JRY) was started in:
(a)1988 (b) 1989
(c) 1990 (d) 1991
Answer: (b)

14. Nehru Rozgar Yojana (NRY) was started in:
(a)1989 (b) 1990
(c) 1992 (d) 1994
Answer: (a)

15. Mahila Samridhi Yojana was introduced in:
(a)1989 (b) 1990(c) 1991 (d) 1993
Answer: (d)
(Continue....)
< Page No:> 0102, 03, 04, 05 <Next Page>

No comments:

Post a Comment