Thursday, December 10, 2015

Constitution of India -2

Constitution of India -2
16. The chairman of the first Law Commission:
(a)K.C.Neogy (b) G.S.Nanda
(c) M. C. Setalvad (d) H.J.Kania
Answer: (c)

17. Any political party in India can be recognized as national party,if it has state party status at least:
(a)three states (b) Five states
(c) Seven states (d)  Four states
Answer: (d)

18. The minimum marriageable age for  girls was raised from 14 to 15 in 1948. It was further raised to 18 in:
(a)1972   (c) 1975    (c) 1978    (d) 1988
Answer: (c)

19. Who appoints ‘ad hoc’ judges of Supreme Court?
(a)President (b) Vice President
(c) President on the advice of council of ministers
(d) Chief Justice of Supreme Court with the permission of president
Answer: (d)

20. The only president of India who exercised pocket veto?
(a)V.V.Giri (b) K.R.Narayanan
(c) Zail Singh (d) Dr.Rajendraprasad
Answer: (c)


21. A session of the Lok Sabha is prorogued by the order of:
(a)Prime Minister (b) President
(c) Lok Sabha Speaker
(d) Leader of House
Answer: (b)

22. Section 304 A of the Indian Penal Code is related to which of the following?
(a)Murder (b) Culpable homicide
(c) Death under negligence
(d)   None of these
Answer: (c)

23. The famous painter who was entrusted with the task of beautifying the original manuscript of the Constitution:
(a) Amrita Shergil (b) Nandalal Bose
(c) M.F.Hussain (d) KCS Panicker
Answer: (b)

24. Which one of the following Act is not passed by the joint session of the Indian Parliament?
(a) Dowry Prohibition Act
(b) Banking Service Commission Repeal Bill
(c) Prevention of Terrorist Activities Act
(d)   Anti Defection Act
Answer: (d)

25. The minimum marriageable age for  girls at the time of independence was:
(a) 10   (b) 12   (c) 14    (d) 15
Answer: (c)

26. The objective resolution was moved in the Constituent Assembly on :
(a)December 13, 1946
(b) January 26, 1950
(c)   November 26, 1946
(d)   November 26, 1950
Answer: (a)


27. Under which article of the constitution, the executive power of the Union is vested in the President ?
(a)Article 25 (b) Article 53
(c) Article 54 (d) Article 55
Answer: (b)

28. The Financial emergency is declared by the President on which ground ?
(a)War  (b)Threat of war
(c) Breakdown of constitutional machinery
(d) Credit\ Goodwill is under threat
Answer: (d)

29. The Ordinance refers to:
(a)The executive orders passed by the Parliament
(b) The executive order issued by the President
(c)  The decision made by the Supreme Court
(d) The ruling given by the Speaker of Lok Sabha
Answer: (b)

30. In the Constitution of India , the term ‘Federal’ :
(a) figures in the Preamble (b) figures in part III of the Constitution
(c) figures  in Article 368
(d) does not figure anywhere
Answer: (d)

No comments:

Post a Comment