DROP DOWN MENU

Friday, May 13, 2016

Indian States - Questions and Answers (Chapter-1)

Indian States - Questions and Answers
(Chapter-1)
1. The most populous island in India:
(a) Majuli                                                     (b) Kavarati
(c) Salsette                                                  (d) Middle Andaman
Answer: (c)

2. There is approximately ....... number of districts in India:
(a) 600                                                            (b) 500
(c) 700                                                            (d) 800
Answer: (a)

3. Where one can see ‘Amar Jawan Jyothi’?
(a) Red Fort                                                  (b) Gateway of India
(c) India Gate                                               (d) Jallianwalla Bagh
Answer: (c)

4. The headquarters of the North East Hill University (NEHU):
(a) Guwahati                                                     (b) Dispur
(c) Shillong                                                        (d) Kohima
Answer: (c)

5. The battle which determined the fate of the French in India:
(a) Buxar                                                               (b) Plassey
(c) Panipat                                                            (d) Wandiwash
Answer: (d)

6. The hill resort in Tamil Nadu where the Malayalee Temple is situated:
(a) Yercaud                                                        (b) Udagamandalam
(c) Kodaikanal                                                    (d) Coonoor
Answer: (a)

7. Who designed Mysore Palace?
(a) George Wittet                                                 (b) Henry Irwin
(c) Herbert Baker                                                (d) Robert Bristo
Answer: (b)

8. Who designed Prince of Wales Museum in Mumbai?
(a) George Wittet                                                    (b) Henry Irwin
(c) Herbert Baker                                                   (d) Robert Bristo
Answer: (a)

9. The cities of Hyderabad and Secundarabad are seperated by:
(a) Nizam Sagar lake                                         (b) Nagarjuna Sagar lake
(c) Krishnaraja Sagar                                        (d) Hussain Sagar lake
Answer: (d)

10. Dona Paula is a chief port in the state of:
(a) Orissa                                                                 (b) Andhra Pradesh
(c) Gujarat                                                                (d) Goa
Answer: (d)

11. The district in Jammu and Kashmir 37,555 sq.km of which is under illegal
occupation by China.
(a) Kargil                                                                 (b) Poonch
(c) Ladakh                                                               (d) Anantnag
Answer: (c)

12. The first state in India to  implement Land reforms Bill and Education Reforms Bill:
(a) Kerala                                                               (b) Punjab
(c) Assam                                                                 (d) West Bengal
Answer: (a)

13. What is often called ‘Baby Taj’?
(a) Humayun’s Tomb                                  
(b) Mausoleum of Itmad-ud-Daulah
(c) Bibi Ki Makbara                                        
(d) Akber’s Tomb
Answer: (b)

14. India’s largest Mahayana Buddhist Monastery is Tawang Gompa. It is in
the state of:
(a) Assam                                                                     (b) Sikkim
(c) Arunachal Pradesh                                             (d) Maharashtra
Answer: (c)

15. India’s first private air port was opened in 1999 in the state of:
(a) Uttar Pradesh                                                (b) Maharashtra
(c) Kerala                                                               (d) Tamil Nadu

No comments:

Post a Comment