DROP DOWN MENU

Tuesday, May 10, 2016

Constitution of India-33

706. The objective resolution was adopted by the Constituent Assembly on:
(a) 22nd January 1947                                           (b) 15th August 1947
(c) 26th January 1950                                            (d) 26th November 1949
Answer: (a)

707. The sovereignty under the Constitution of India vested with:
(a) President                                                          (b) Prime Minister
(c) Parliament                                                        (d) People
Answer: (d)

708. Which part of the Constitution of India represent the quintessence, the philosophy and the ideals or soul of the Constitution?
(a) Fundamental Rights                                       (b) Fundamental duties
(c) Directive Principles                                       (d) Preamble
Answer: (d)

709. The date mentioned in the preamble of the Constitution:
(a) 22nd January 1947                                         (b) 15th August 1947
(c) 26th January 1950                                          (d) 26th November 1949
Answer: (d)

710. The status of India from 15th August 1947 to 26th January 1950:
(a) Dominion in the British Commonwealth of Nations
(b) Sovereign state
(c) Dependant Territory
(d) Crown colony
Answer: (a)


711.“The state shall have no religion of its own and all persons shall be equally entilted to freedom of conscience and right freely to profess, practice and propagate religion”This principle is termed:
(a) Republicanism                                              (b) Federalism
(c) Secularism                                                       (d) Socialism
Answer: (c)

712. “A representative and responsible system under which those who administer the affairs of the state are chosen by the electorate and accountable to them”- This refers to:
(a) Socialism                                                          (b) Democracy
(c) Republicanism                                                (d) Federalism
Answer: (b)

713. Which term implies an elected head of state:
(a) Republic                                                           (b) Socialist
(c) Federal                                                             (d) Unitary
Answer: (a)

714. Identify the democratic state with hereditary head of state:
(a) India                                                                      (b) USA
(c) Ireland                                                                  (d) Britain
Answer: (d)

715. A country with collective head of state:
(a) Switzerland                                                       (b) France
(c) Germany                                                            (d) Norway
Answer: (a)

716. The member of the Constituent Assembly who made the remark that “The Preamble is the most precious part of the Constitution.  It is the soul of the Constitution. It is the key to the Constitution”:
(a) Jawaharlal Nehru                                              (b) Sardar Patel
(c) Thakurdas Bhargava                                        (d) KM Munshi
Answer: (c)

717. Who made the statement “The Preamble of the Constitution is the horoscope of our Sovereign Democratic Republic”?
(a) KM Munshi                                                           (b) Ambedkar
(c) Thakurdas Bhargava                                         (d) BN Rao
Answer: (a)

718. The idea of more powerful lower house has been copied from:
(a) Britain                                                                  (b) Canada
(c) USA                                                                        (d) Germany
Answer: (a)

719. The idea of President is the supreme commander of the armed forces has been copied from:
(a) Canada                                                                 (b) Britain
(c) USA                                                                       (d) Ireland
Answer: (c)

720. The idea of single citizenship has been copied from:
(a) Britain                                                                 (b) Canada
(c) USA                                                                       (d) Germany

No comments:

Post a Comment