Thursday, February 18, 2016

Modern India- Questions & Answers- 2

Modern India-
Questions & Answers- 2
16. Why Gandhiji called for the boycott of the Simon Commission?
(a) None of the members was Indian
(b) India was dragged into the Second World War
(c) The Commission refused to come to India
(d) None of these
Answer: (a)

17. Who gave the slogan ‘Jai Hind’?
(a) Tagore          (b) Gandhiji
(c) Netaji Subhas Chandra Bose       (d) Nehru
Answer: (c)

18. Who presided over the all party conference in 1928?
(a)Motilal Nehru (b) MA Ansari
(c) Rajendraprasad (d) Jawaharlal Nehru
Answer: (b)

19. Who was the Viceroy when the Naval Mutiny (1946) was held?
(a)Wavell (b) Mountbatten
(c) Irwin (d) Linlithgo
Answer: (a)

20. Who authored ‘India wins Freedom’?
(a) Rajendraprasad (b) Rajagopalachari
(c) Maulana Abul Kalam  Azad (d) Sardar Patel
Answer: (c)


21. Who was known as the ‘spiritual heir’ of Mahathma Gandhi?
(a) Vinoba Bhave (b) Jawaharlal Nehru
(c) Abbas Tyabji (d) Jamnalal Bajaj
Answer: (a)

22. Name the revolutionary leader who turned into an ascetic in the later years of his life:
(a) BG Tilak (b) Bhagat Singh
(c) Bipin Chandra Pal (d) Aurobindo Ghosh
Answer: (d)

23. Whom Gandhiji called ‘the great sentinel’?
(a) Rajendraprasad        (b) Subhas Chandra Bose
(c) Rabindranath Tagore      (d) Jawaharlal Nehru
Answer: (c)

24. The Viceroy who introduced financial decentralisation?
(a)Dufferin (b) Lytton
(c) Mayo (d) Hardinge I
Answer: (c)

25. Who founded the ‘Servants of India society’?
(a) MG Ranade
(b) Khan Abdul Ghaffar Khan
(c) GK Gokhale (d)  MK Gandhi
Answer: (c)

26. In which year Gopala Krishana Gokhale, the political guru of Gandhiji, passed away?
(a) 1913 (b) 1914 (c) 1915 (d) 1916
Answer: (c)

27. The first and last Indian to become the Governor General of independenr India:
(a)Mountbatten (b) Rajendraprasad
(c) Rajagopalachari(d) S Radhakrishnan
Answer: (c)

28. India Councils Act of 1861 was passed during the tenure of:
(a)Dufferin (b) Dalhousie
(c) Canning (d) Mayo
Answer: (c)

29. Name the nationalist leader who was born in Mecca:
(a)Maulana Abul Kalam  Azad      (b) Khan Abdul Ghaffar Khan
(c) Muhammad Ali Jinnah              (d) Muhammad Iqbal
Answer: (a)

30. Who led the activities of the Theosophical Society in India?
(a)Aurobindo (b) Gandhiji
(c) Annie Besant (d) Vinoba Bhave

No comments:

Post a Comment