DROP DOWN MENU

Saturday, December 12, 2015

Constitution of India-36

751. Most of the Constitution of India has been erected on the debris of:
(a) Govt. of India Act, 1935                   
(b) Indian Independence Act
(c) Govt. of India Act, 1919                  
 (d) None of these
Answer: (a)

752. The British crown assumed sovereignty over India from
East India Company, 
through the ......
(a) Indian Council’s Act 1861                    
(b) Govt of India Act, 1858
(c) Indian Council Act, 1892                              
(d) Govt. of India Act, 1919
Answer: (b)

753.  Minto-Morley Reforms were introduced in:
(a) 1892                    (b) 1861          (c) 1909                  (d) 1919
Answer: (c)

754.  What was also known as Montague Chelmsford Reforms?
(a) Govt of India Act, 1858               (b) Indian Council Act, 1892
(c) Indian Council Act, 1909            (d) Govt. of India Act, 1919
Answer: (d)

755. The reform which introduced the element of election in indirect manner for the first time:
(a) Indian Council Act, 1861                           (b) Indian Council Act, 1892
(c) Indian Council Act, 1909                           (d) Govt. of India Act, 1919
Answer: (b)

756. The first attempt to introduce representative and popular element was:
(a) Minto-Morley Reforms                             (b) Indian Council Act, 1861
(c) Indian Council Act, 1892                          (d) Govt. of India Act, 1919
Answer: (a)


757. The Act which introduced diarchy or dual government for the first time:
(a) Govt. of India Act, 1919                          (b) Govt. of India Act, 1935
(c) Indian Council Act, 1909                        (d) Indian Council Act, 1892
Answer: (a)

758. The administrative reform that introduced the element of direct election for the first time:
(a) Indian Council Act, 1892                         (b) Govt. of India Act, 1919
(c) Indian Council Act, 1909                          (d) Govt. of India Act, 1935
Answer: (c)

759. Indian Councils Act 1909 was also known as:
(a) Montague-Chelmsford Reforms                  (b) Minto-Morley Reforms
(c) Victoria’s proclamation                                 (d) None of these
Answer: (b)

760. Which Act provided separate electorate for muslim community for the first time?
(a) Govt. of India Act, 1919                               (b) Govt. of India Act, 1935
(c) Indian Council Act, 1909                             (d) Indian Council Act, 1892
Answer: (c)

761. Indian Legislature was made bicameral for the first time in through:
(a) Govt. of India Act, 1935                             (b) Indian Council Act, 1909
(c) Govt. of India Act, 1919                             (d) None of these
Answer: (c)

762. The Act which introduced federal structure for India for the first time?
(a) Govt. of India Act, 1919                               (b) Govt. of India Act, 1935
(c) Indian Council Act, 1909                            (d) Indian Council Act, 1892
Answer: (b)


763. The last Act passed by the British Parliament in respect of the administration of India.
(a) Govt. of India Act, 1935                                  (b) Indian Independence Act
(c) Govt. of India Act, 1919                                  (d) None of these
Answer: (b)

764. The first Act passed by the British Parliament for the administration of India:
(a) The Regulating Act, 1773                              (b) Govt of India Act, 1858 
(c) Indian Council Act, 1861                                (d) Govt. of India Act, 1919
Answer: (a)

765.  The shortest Act passed by the British Parliament in respect of the administration of India.
(a) Govt. of India Act, 1935                                 (b) Indian Independence Act
(c) Govt. of India Act, 1919                                 (d) None of these
Answer: (b)

No comments:

Post a Comment