DROP DOWN MENU

Wednesday, December 9, 2015

Rural Development Programmes -6

Rural Development Programmes -6
History of Rural Development

1. Which one of the ancient dynasties was famous for village administration?
(a) Chola (b) Chera
(c) Pallava (d) Pandya
Answer: (a)

2. Who said ‘India lives in her villages’?
(a)Sardar Patel(b) Jawaharlal Nehru
(c) Gandhiji     (d) Vinoba Bhave
Answer: (c)

3. Father of Local Self Government in India:
(a) Lord Rippon (b) Lord Dufferin
(c) Lord Dalhousie (d) Lord Canning
Answer: (a)

4. Who called villages as ‘Little republics’?
(a) Dalhousie (b) Lord Rippon
(c) Lord Curzon (d) Charles Metcaf
Answer: (d)

5. Who was the exponent of Sreeniketan Project?
(a) Gandhiji (b) Tagore(c) Vinoba Bhave (d) SK Dey
Answer: (b)


6. Sreeniketan Project was launched in:
(a) 1914 (b) 1924
(c) 1934 (d) 1904
Answer: (a)

7. Sreeniketan Project was launched in:
(a)UP (b) Tamil Nadu
(c) Punjab (d) Bengal
Answer: (d)

8. Marthandom Project was launched in the state of:
(a) Kerala (b) Karnataka
(c) Andhra Pradesh (d) Tamil Nadu
Answer: (d)

9. Who was the exponent of Marthandom Project ?
(a) SK Dey (b) Spencer Hatch
(c) FL Brane (d) Tagore
Answer: (b)

10. Marthandom Project was started in:
(a)1911 (b) 1914
(c) 1921 (d) 1931
Answer: (c)

11. Gurgaon Project was launched in:
(a) UP (b) Tamil Nadu
(c) Punjab (d) West Bengal
Answer: (c)

12. Who was the architect of Gurgaon Project?
(a)SK Dey (b) Spencer Hatch
(c) Gandhiji (d) FL Brane
Answer: (d)

13. Farkha Development Scheme was introduced in:
(a)Madras (b) Bombay
(c) Bengal (d) Punjab
Answer: (a)

14. Farkha Development Scheme was introduced in the year:
(a)1943 (b) 1946
(c) 1948 (d) 1958
Answer: (b)

15. Ittawa Project was implemented in:
(a)Punjab (b) Madras
(c) Bengal (d) Uttar Pradesh
Answer: (d)
< Page > 01020304050607>< Previous Page >

No comments:

Post a Comment