DROP DOWN MENU

Thursday, December 10, 2015

Facts about India -3

Facts about India -3
31. Bhilai Steel Plant is in the state of:
(a) Chhatisgarh (b) Bihar
(c) Madhya Pradesh
(d) Jharkhand
Answer: (a)

32.  ‘Tirich Mir’ is a mountain peak in:
(a) India (b) Pakistan
(c) Nepal (d) Bhutan
Answer: (b)

33. To which mineral ‘Raniganj’ is associated?
(a) Coal (b) Copper
(c) Diamond (d) Gold
Answer: (a)

34. The National Institute of Visually Handicapped is situated at:
(a) New Delhi (b) Dehra Dun
(c) Kolkatta (d) Chennai
Answer: (b)

35. Which Indian state has the largest number of Loksabha seats?
(a) Uttar Pradesh (b) Bihar
(c) Maharashtra (d) West Bengal
Answer: (a)


36. Gandhiji  spent 2089 days in Indian prisons. Where was his last confinement?
(a) Aga Khan Palace, Pune
(b) Yervada jail (c) Thihar jail
(d) None of these
Answer: (a)

37. The venue of first National Games held in 1985:
(a) Pune (b) Mumbai (c) New Delhi (d) Imphal
Answer: (c)

38. Tulu is a ….. language:
(a) Indo-Aryan (b) Dravidian
(c) Sino-Tibetan (d) Austric
Answer: (b)

39. Chandranagar, a former European colony was added to the State of ……. in 1954.
(a) Andhra Pradesh (b) West Bengal
(c) Tamil Nadu
(d) Orissa
Answer: (b)

40. The most abundant fruit in India:
(a) Jack fruit (b) Mango
(c) Guava (d) Apple
Answer: (b)

41. Govind Ballabh Pant University of Agriculture & Technology is the first agricultural university in India. It is in the state of:
(a) Uttarakhand (b) Uttar Pradesh
(c) Himachal Pradesh (d) Haryana
Answer: (a)

42. Dharavi, India’s lagest slum is in:
(a) Delhi (b) Mumbai
(c) Chennai (d) None of these
Answer: (b)

43. Which port city in India is situated in Salsette island?
(a) Chennai (b) Mumbai
(c) Kolkatta (d) Visakhapatnam
Answer: (b)

44. Nagarjuna Srisailam sanctuary is the largest ……. In India.
(a) snake park (b) tiger reserve
(c) lion safari park (d) deer park
Answer: (b)

45. Parameswarakund is a place of pilgrimage in the state of:
(a) Assam (b) Meghalaya
(c) Manippur (d) Arunachal
Answer: (d)
(Continue....)
< Previous Page> 0102, 03, 0405 678910111213<Next Page>

No comments:

Post a Comment