DROP DOWN MENU

Thursday, December 10, 2015

Facts about India -4

Facts about India -4
46. During the epic period which region in India was known as ‘Pragjyotisha’:
(a)Orissa (b) Gujarat
(c) Assam (d) Bengal
Answer: (c)

47. The first express way of India:
(a) Delhi-Kanpur
(b) Ahmedabad-Vadodara
(c) Chennai-Tambaram
(d) Jaipur- Delhi
Answer: (b)

48. Veeresalingam was a reformer in:
(a) Andhra Pradesh
(b) Utta Pradesh (c) Punjab
(d) Tamil Nadu
Answer: (a)

49. Who was known as ‘Socretes of Maharashtra’:
(a) Gopalakrishna Gokhale
(b) Pheroz Shah Mehta
(c) K.T.Telang (d) B.G.Tilak
Answer: (a)

50. The new name of Sudhamapuri:
(a) Porbander (b) Gandhinagar
(c) Ahmedabad (d) Surat
Answer: (a)


51. The setting for Rudyard Kipling’s ‘Jungle Book’:
(a)Manas National Park
(b) Shivpuri National Park
(c) Corbet National Park
(d) Kanha National Park
Answer: (d)

52. The Virupaksha Temple is situated at:
(a) Puri (b) Mahabaleswar
(c) Hampi (d) Madurai
Answer: (c)

53. The largest religion in Lakshadweep:
(a) Hinduism (b) Islam
(c) Christianity (d) Jainism
Answer: (b)

54. The oldest municipal corporation in India:
(a) Delhi (b) Kolkatta
(c) Chennai (d) Allahabad
Answer: (c)

55. Madurai is situated on the banks of the river:
(a) Cauveri (b) Vaigai (c) Siruvani (d) Krishna
Answer: (b)

56. A hill station in India set up by Americans:
(a) Udagamandalam (b) Dehra Dun
(c) Kodaikanal (d) Shimla
Answer: (c)

57. Which type of land form is occupied by the largest portion of India?
(a) Mountains (b) Hills
(c) Plateau (d) Plains
Answer: (d)

58. Which country has the world’s highest percentage of arable land to the total geographical area:
(a) China (b) India
(c) Pakistan (d) Russia
Answer: (b)

59. The approximate number of villages in India is —— lakhs.
(a) six (b) seven
(c) ten (d) nine
Answer: (a)

60. ....... has the world’s largest cattle and buffalo population.
(a) China (b) Russia
(c) India (d) USA

No comments:

Post a Comment