DROP DOWN MENU

Thursday, December 10, 2015

Facts about India -Questions and Answers - 5

61. Sanjay Gandhi National Park is in:
(a) New Delhi (b) Mumbai
(c) Chennai (d) Allahabad
Answer: (b)

62. The hottest period all over India:
(a) 3 p.m. (b) 1 p.m.
(c) 12.30 p.m. (d) 1.30 p.m.
Answer: (a)

63. Palitana in Gujarat is famous for the worshipping places of —— religion.
(a) Buddhism (b) Jainism
(c) Parsi (d) Hinduism
Answer: (b)

64. The first Asian country to start Community Development Project:
(a) China (b) Pakistan
(c) India (d) Bangladesh
Answer: (c)

65. Chandranagar was formerly a ..... colony:
(a) British (b) Dutch
(c) Portuguse (d) French
Answer: (d)


16. Jog falls, the highest water fall in India, is situated in the river:
(a) Cauveri (b) Sharavati
(c) Godavari (d) Krishna
Answer: (b)

67. The Danish East India Company was formed in 1616.  ……… in Tamil Nadu coast was their main centre.
(a) Tranquebar (b) Pondicherry
(c) Chandranagar (d) Goa
Answer: (a)

68. Antarctica Study centre in India  is situated at:
a) Goa (b) New Delhi
(c) Visakhapatnam (d) Tutucorin
Answer: (a)

69. The old name of ‘Rashtrapathi Bhavan’:
(a) Viceregal palace (b) Executive Mansion
(c) Imperial palace (d) none of these
Answer: (a)

70. Pragathi Maidan, which is famous for trade fairs, is situated in:
(a) Bangalore (b) Chennai
(c) New Delhi (d) Mumbai
Answer: (c)

71. In which Indian state Asia’s first oil refinery was established?
(a) West Bengal (b) Maharashtra
(c) Assam (d) Gujarat
Answer: (c)


72. The place which is known as the “Mecca of temple architecture”:
(a) Tanjavur (b) Khajuraho
(c) Mahabalipuram(d) Ellora
Answer: (b)

73. Longest tributary of Indus:
(a) Jhulum (b) Chenab
(c) Sutlej (d) Ravi
Answer: (c)

74. Namdapha Tiger Reserve is in the state of:
(a) Assam (b) Meghalaya
(c) Manipur (d) Arunachal Pradesh
Answer: (d)

75. In Uttar Pradesh, the seat of High Court is:
(a) Allahabad (b) Lucknow
(c) Kanpur (d) New Delhi
Answer: (a)
< Previous Page> 01020304, 05 , 678910111213<Next Page>

No comments:

Post a Comment