DROP DOWN MENU

Wednesday, January 20, 2016

Graduate Level Questions - 10

Graduate Level Questions - 10
136. The largest national park in  Kerala:
(a) Silent Valley                     (b) Mathiketan Chola
(c) Pampadumchola             (d) Iravikulam
Answer: (d)

137. The first Sikh Guru:
(a) Guru Nanak          (b) Guru Angad
(c) Guru Arjun          (d) Guru Har Rai
Answer: (a)

138. The youngest to become the President of India:
(a) Rajendraprasad                (b) Dr.Radhakrishnan
(c) Sanjiva Reddy                    (d) None of these
Answer: (c)

139.Cripp’s Mission visited India in:
(a) 1941          (b) 1942      (c) 1943         (d) 1944
Answer: (b)

140. Who founded Theosophical Society in United States in 1875?
(a) Annie Besant                      (b) Madam Blavatsky
(c) Colonel HS Olcott               (d) Both (b) and (c)
Answer: (d)

141. Who said ‘Give me blood, I shall give you freedom’?
(a) Netaji Bose         (b) Gandhiji
(c) Nehru                   (d) Sardar Patel
Answer: (a)

142. Gandhiji was assassinated on:
(a) 30th January 1947               (b) 31th January 1948
(c) 30th January 1948                 (d) None of these
Answer: (c)

143.Who was the Governor General when Sati was prohibited?
(a) William Bentick     (b) Charles Metcalfe
(c) Auckland                  (d) Hardinge I
Answer: (a)

144. The year of Battle of Haldighati in which Mughal forces under Raja Man Singh defeated Rana Pratap:
(a) 1582        (b) 1571        (c) 1582        (d) 1576
Answer: (d)

145.Who authored ‘Saundarananda’ and ‘Buddhacharita’?
(a) Banabhatta             (b) Vasumitra
(c) Aswaghosha          (d) Bharata
Answer: (c)

146.Alexander invaded India in the year:
(a) 327-326 BC                (b) 516 BC
(c) 72BC                            (d) AD 58
Answer: (a)

147. Who is regarded as the founder of Theravada Buddhism, a sect of Hinayana Buddhism?
(a) Nagarjuna             (b) Mogaliputta Tissa
(c) Upagupta               (d) Vasumitra
Answer: (b)

148. Which of the following Vedas is a collection of spells and incantations?
(a) Atharva Veda          (b) Yajur Veda
(c) Rig Veda                     (d) Sama Veda
Answer: (a)

149. Father of Indian Archaeology:
(a) John Marshall           (b) Alexander Cunningham
(c) RD Bannerjee           (d) Daya Ram Sahni
Answer: (b)

150. Arakan Yoma is an extension of Himalayas located in:
(a) Baluchistan          (b) Nepal
(c) Kashmir                (d) Myanmar

No comments:

Post a Comment