DROP DOWN MENU

Wednesday, January 20, 2016

Graduate Level Questions - 17

Graduate Level Questions - 17
241. The day on which Kariappa became the Commander in Chief of India is observed as:
(a) Armed Forces Flag day             (b) Navy Day
(c) Army Day                             (d) Airforce Day
Answer: (c)

242. Who is the founder of Agra?
(a) Akbar                  (b) Sikander Lodi
(c) Shah Jehan         (d) Jehangir
Answer: (b)

243. “For fools rush in where angels fear to tread” Who said this?
(a) Alexander Pope            (b) Milton
(c) Churchill                       (d) Byron
Answer: (a)

244. The greatest ruler of Maurya dynasty:
(a) Bindusara                (b) Chandragupta Maurya
 (c) Asoka                         (d) Brihadratha
Answer: (c)

245. The battle of Hydaspes in which Alexander   defeated Porus was fought in:
(a) BC 326           (b) BC 323         (c) BC 316         (d) BC 336
Answer: (a)

246. The first woman chief minister of an Indian     state:
(a) Sarojini Naidu                     (b) Vijayalekshmi Pandit
(c) Sucheta Kripalani             (d) None of these
Answer: (c)

247.D.S.Senanayake is the father of nation of:
(a) Indonesia                  (b) Sri Lanka
(c) Philippines                   (d) Myanmar
Answer: (b)

248.Abraham Lincoln was the ....th president of USA:
(a) 15           (b) 16        (c) 17         (d) 18
Answer: (b)

249. Father of Green Revolution in India:
(a) MS Swaminathan             (b) Varghese Kurien
(c) Vikram Sarabhai                   (d) None of these
Answer: (a)

250.Which is not situated on the banks of Yamuna?
(a) Agra                    (b) Delhi
(c) Mathura                 (d) Haridwar
Answer: (d)

251. The first to win an Olympic medal for India:
(a) Norman Pritchard            (b) K.Lakshmanan
(c) K.Malleswari                         (d) Milkha Singh
Answer: (a)

252. Shakespeare passed away in:
(a) 1564         (b) 1616          (c) 1612            (d) 1620
Answer: (b)

253. In which year Bangladesh  declared independence?
(a) 1975         (b) 1972      (c) 1970         (d) 1971
Answer: (d)

254.Cryogenics is related to:
(a) Low Temperature            (b) Pressure
(c) Insects                               (d) Heredity
Answer: (a)

255.The colour of Black box in aeroplanes:
(a) Red          (b) Orange        (c) Green         (d) Blue

No comments:

Post a Comment