DROP DOWN MENU

Wednesday, January 20, 2016

Graduate Level Questions - 9

Graduate Level Questions - 9
121. Part VI of the Constitution is applicable to all states except:
(a) Sikkim                (b) Assam
(c) Punjab               (d) Jammu & Kashmir
Answer: (d)

122. The first Chief Justice of India:
(a) Hiralal J Kania                   
(b) MH Kania
(c) YV Chandrachud                
(d) KN Singh
Answer: (a)

123. The strength of the Vidhan Parishad cannot be less than:
(a)40      (b) 60    (c) 30   (d) 50
Answer: (a)

124. Lao Tse, the founder of Taoism belonged to:
(a) China                    (b) Japan
(c) Nepal                         (d) Mongolia
Answer: (a)

125. Who is the originator of Penny postal system?
(a) Graham Bell               (b) Edison
(c) Rowland Hill              (d) Thoullier
Answer: (c)

126.The trade name ‘BSA’ is related to:
(a) Bicycles                  (b) Shoes
(c) Bulbs                       (d) Television
Answer: (a)

127.In which century Delhi was conquered by the Muhammad Ghori?
(a) 12          (b)13      (c) 14        (d) 11
Answer: (a)

128. The Portuguese defeated Kunhali IV in AD:
(a) 1450      (b) 1500      (c) 1700            (d) 1600
Answer: (d)

129.Who was the minister in charge of the portfolio of Labour in the first EMS ministry?
(a) TV Thomas           (b) KC George
(c) TA Majeed            (d) KR Gowri
Answer: (a)

130. The chief minister of Kerala who ruled for the longest period:
(a) K.Karunakaran             (b) EMS
(c) EK Nayanar                (d) AK Antony
Answer: (c)

131.The district which is the largest producer of spices in Kerala:
(a) Idukky                  (b) Kollam
(c) Ernakulam                      (d) Kannur
Answer: (a)

132. The river flows through silent valley:
(a) Pamba                         (b) Chaliyar
(c) Kunthippuzha                 (d) Bharatappuzha
Answer: (c)

133. Chambakkulam boat race is held in ......
(a) Pamba river                     (b) Punnamada lake
(c) Ashatamudi lake               (d) Vembanad lake
Answer: (a)

134.Who was the first secretaty of K.P.C.C?
(a) K.Kelappan                        (b) K.Madhavan Nair
(c) K.P.Kesavamenon                 (d) Kuroor Nampoothirippad
Answer: (b)

135. The four founder leaders of Communist Party in Kerala were P.Krishna Pilla, K Damodaran, NC Sekhar and ......
(a) EMS                                 (b) AKG
(c) MN Govindan Nair     (d) KPR Gopalan

No comments:

Post a Comment