DROP DOWN MENU

Wednesday, January 20, 2016

Graduate Level Questions - 19

Graduate Level Questions - 19
271. Which statement is incorrect?
(a) Sher Shah died in 1547
(b) Sher Shah built the Grand Trunk
(c) The tomb of Sher Shah is in Sasaram
(d) Purana Qila was built by Sher Shah
Answer: (a)

272. Advocate General is appointed by:
(a) President                
(b) Governor
(c) Chief Minister           
(d) Law Minister
Answer: (b)

273. Who acted the role of Gandhi in the film ‘Gandhi’?
(a) Richard Attenborough             (b) Rajat Kapur
(c) Ben Kingsley                              (d) None of these
Answer: (c)

274.Who was the president of INC when India got independence?
(a) Rajendraprasad              (b) Maulana Azad
(c) Jawaharlal Nehru            (d) JB Kripalani
Answer: (d)

275. The only Indian prime minister who did not face the parliament:
(a) Morarji Desai                (b) Charan Singh
(c) HD Dewe Gowda          (d) Chandrasekhar
Answer: (b)

276. The 8th Schedule of Indian Constitution recognises   ———  languages.
(a) 20       (b) 25       (c) 18      (d) 22
Answer: (d)

277. The author of ‘Kim’ and ‘Jungle Book’:
(a) Rudyard Kipling          (b) Mark Twain
(c) Victor Hugo                    (d) Leo Tolstoy
Answer: (a)

278. Marry Todd was the wife of a famous US president. His name is:
(a) John F.Kennedy                       (b) Franklin D.Roosevelt
(c) Abraham Lincoln                    (d) George Washington
Answer: (c)

279.Who was the first transport minister in Kerala?
(a) KC George                           (b) KP Gopalan
(c) C Achuthamenon              (d) TV Thomas
Answer: (d)

280. The dam situated between Kuravan and Kurathi hills:
(a) Idukky                         (b) Idamalayar
(c) Mullaperiyar                  (d) Neyyar dam
Answer: (a)

281. Punnapra-Vayalar agitation was in:
(a) 1945         (b) 1946       (c) 1947       (d) 1948
Answer: (b)

282. Rajyasamacharam was published from:
(a) Kottayam                 (b) Kochi
(c) Kozhikode                 (d) Thalassery
Answer: (d)

283. The Malayalam film based on the theme of Rajan Case:
(a) Neythukaran                   (b) Piravi
(c) Swam                                 (d) Meenamasathile Sooryan
Answer: (b)

284.The ruler of Travancore who abolished Sucheendram Kaimukku:
(a) Uthram Tirunal          (b) Visakham Tirunal
(c) Sri Mulam Tirunal       (d) Swati Tirunal
Answer: (d)

285. The first athlete from Kerala to get Arjuna Award:
(a) PT Usha                    (b) TC Yohannan
(c) KC Elamma                 (d) Shyny Abraham

No comments:

Post a Comment